ادامه اعدام خودسرانه کودکان در یمن
ربکا مورای / ترجمه شیما یزدانی
۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۶ مه ۲۰۱۳

مریم، از سوی پدرش، مجبور به ازدواج با پیرمردی شده بود که پیش از او همسر دیگری داشت. همسرش او را بارها مورد ضرب و شتم و آزار قرار داده و برای هفتهها او را در اتاقی زندانی میکرد. روزی یکی از کودکان همسر اول پیرمرد، درب اتاقی را که مریم هفتهها در آن زندانی بود باز کرد؛ مریم با سرگیجه و عدم تعادل به کودک حمله ور شده، او را به سویی پرتاب کرده و به قتل میرساند: مریم بلافاصله دستگیر شد و دادگاه حکم اعدام او را صادر کرد.
شناسنامهای موجود نبود تا ثابت کند که سن مریم زیر هجده سال است[۳]؛ بنابراین دادگاه اعتراض وی را به حکم مورد نظر رد کرد. طبق قوانین یمن، نوجوانان پانزده سال به بالا مشمول قوانین بزرگسالان بوده، ولی مجازات قتل برای آنان، گذراندن زندان به مدت ده سال و یا بیشتر از آن است.
مریم بتاح جنینی مرده در زندان به دنیا آورد. همسر اول شوهرش او را بخشید ولی خانوادهی مریم او را طرد کردند. تمام امید وی به نتیجهی استیناف حکمش بود. «پیریانکا موتاپارتی»[۴] – پژوهشگر دیدهبان حقوق بشر – در گفتگو با خبرگزاری الجزیره میگوید:«در اینگونه موارد، اثبات سن مجرم مسئلهای بغرنج بوده، اما مسئلهی مهم دیگر این است که حتی اگر نوجوانان مجرم و وکلای آنها، با دلایلی محکم ثابت نمایند که سن مجرم در هنگام ارتکاب جرم، زیر هجده سال بوده، باز هم دادستان و قاضی پرونده، با زیر پا گذاشتن قوانین کشور یمن آنان را به اعدام محکوم میکنند.»
کودکان در صف انتظار مرگ
اگرچه در سال ۱۹۹۴ قوانین جزایی یمن، حکم اعدام را برای نوجوانان ممنوع اعلام کرد، اما گزارشها نشان میدهد ۱۸۶ مورد پروندهی جنایی وجود دارد که مجرمان نوجوان آن امکان دارد با حکم اعدام مواجهه شوند. «علی عبدالله صالح» – رییس جمهور پیشین یمن – پیش از ترک کاخ ریاست جمهوری در فووریهی سال گذشته، در مورد احکام اعدام مربوط به محمد طاهر ساموم، ولید حسین هیکل و محمد التاوی چراغ سبز نشان داد؛ در این گونه موارد، بر طبق قوانین، امضای رییس جمهور برای نهایی کردن حکم اعدام لازم است.
کشور یمن پیماننامهی جهانی حقوق کودک و همچنین پیماننامهی جهانی حقوق مدنی و سیاسی را، که بر طبق آنها حکم اعدام تنها به افراد بالای ۱۸ سال تعلق میگیرد، امضا نموده است. با این وجود تلاشها برای متوقف ساختن اعدام نوجوانان بینتیجه مانده و در پنج سال گذشته حکم اعدام پانزده نوجوان توسط رییس جمهور وقت امضا گردید.
بزرگسالان به دلیل ارتکاب قتل، تجاوز، قتلهای ناموسی و حتی جادوگری مشمول حکم اعدام میشوند؛ در بیشتر موارد، حکم اعدام در حیاط زندان و با حضور ولی دم و خانوادهی قاتل اجرا شده و قاتل را روی شکم خوابانده و مورد اصابت گلوله قرار میدهند.
در ماه ژانویه، ۷۷ نوجوان زندانی در اعتراض به ابلاغ حکم اعدام برای ندیم عزازیِ پانزده ساله، در زندان مرکزی صنعا دست به اعتصاب غذا زدند. عزازی – نوجوانی لاغر و عصبی – به دلیل ارتکاب قتل ناموسی به اعدام محکوم شده بود و مُعاد غانمِ شانزده ساله – که در انتظار ابلاغ حکم خود به سر میبرد- وی را که بسیار نگران و مضطرب به نظر میرسید، دلداری میداد.
دادستان غانم را نیز بزرگسال تلقی نمود. غانم – در حالی که اشک پهنای صورتش را پوشانده بود – اظهار میکرد که وی نیز به دلیل ضرب و شتم و شکنجه شدن توسط جریان برق مجبور به اقرار به جرم شده است؛ وی از خانوادهاش طرد شده و با زندگی دشوار زندان دست و پنجه نرم میکند. او میگوید:«من روزی هزار بار در اینجا میمیرم.»
تنها و بیرمق
نوجوانان ناامیدانه به حکم اعدام هند برتی، دانش آموزی که در دسامبر سال گذشته در شهر تعز تیرباران شد، مینگرند. هند به جرم ریختن بنزین و آتش زدن دختری دیگر به اعدام محکوم شده بود. او بارها اظهار به بیگناهی کرد. موتاپارتی معتقد است که خانوادههای با نفوذ و قدرتمند در روستای محل سکونت هند، وی را به سکوت وادار کردند. دادگاه به شناسنامهی وی، که نشان میداد هند تنها پانزده سال دارد، توجهی نشان نداد. موتا پارتی این چنین ادامه میدهد:« هند تلاش کرد تا خطرات احتمالی علیه خانوادهاش را تقلیل دهد و واضح است که برای ارتکاب چنین جرمی تنها، ناتوان و کم سن و سال به نظر میرسد.»؛ در ماه مارس ۲۰۱۲ هند براتی به دیده بان حقوق بشر گفت که او مجبور به اقرار به ارتکاب چنین جرمی شده و افسر پلیس او را مورد ضرب و شتم و آزار جنسی قرار داده است. هنگامی که پروندهی هند مورد توجه رسانههای بین المللی قرار گرفت، دولت یمن بدون آگاهی مردم حکم اعدام او را بیدرنگ اجرا کرد.
«جین زرمِیتن»[۵] – رییس کمیتهی دفاع از حقوق کودک در سازمان ملل – میگوید:« ما نه تنها از ادامهی روند اعدام کودکان مجرم – که نقض آشکار قوانین بین المللی است – خشمگینیم بلکه در مورد افزایش مجازات اعدام برای محکومین نوجوان نگران هستیم». سازمانهایی نظیر یونیسف فعالیت خود را در زمینهی صدور شناسنامه برای افراد ساکن در مناطق روستایی، که اکثریت جمعیت ۲۵ میلیونی یمن را تشکیل میدهند، آغاز کردهاند و امیدوارند این امر در کاهش مجازات اعدام نوجوانان تأثیر داشته باشد.
تاریخ تولد ساختگی
«سواج کچهچیان»[۶] – پژوهشگر در زمینهی عفو بین الملل – اعتقاد دارد معیارهای بین المللی در تعیین سن افراد مسئلهای کلیدی است. مأمورین تعیین سن افراد در قوهی قضاییه، عمدتاً «تصمیمات مغرضانهای» اعمال میکنند و اغلب سنهای تعیین شده صحیح نیست و آزمونهای مربوط به تعیین سن افراد، نامناسباند. وی ادامه میدهد:«در بسیاری از موارد، دادستانی درخواست تعیین سن نوجوانان، توسط پزشکان را ابلاغ میکند، اما تعیین سن افراد ساختگی است؛ پزشکان اصلاً نوجوان را معاینه نمیکنند. حتی ماهیت و شیوهی تستهای به عمل آمده واضح نیست. در گزارشهای مبهم ارائه شده غالباً برای تعیین سن تراکم استخوان و دندان را در نظر میگیرند. این روش تنها به صورتی نسبی سن واقعی فرد را مشخص میکند و برای تعیین سن دقیقتر استفاده از روشهای دیگری نیاز است.»
وزارتخانهی حقوق بشر یمن اظهار میکند که برای اجرای حکم اعدام نوجوانان باید مراحل زیادی پشت سر گذاشته شود. «فؤاد قیصر» – سخنگوی این وزارتخانه – به خبرگزاری الجزیره میگوید:«در ارتباط با این مقوله، بحثهای زیادی در دولت وجود دارد. ما از دستگاه دادگستری خواهان فرصت بیشتری هستیم تا با کمک سازمانهای بین المللی، ساختار سیستم تعیین سن مجرمان و مهارتهای متخصصین آن را توسعه و ارتقا بدهیم.»
علاء رومانهی بیست ساله، از جمله مجرمان محبوس در زندان متعفن شهر حدیده است. این زندان گنجایش چهارصد نفر را دارد، اما در حال حاضر سه برابر این تعداد را در خود جا داده و پیش از این نیز شرایط اسفناک این زندان بارها منجر به شورش و فرار زندانیان شده؛ رمانه میگوید:«این زندان محل درد و رنج است.»
رمانه میگوید بارها توسط افسر پلیس زندان مورد تجاوز قرار گرفته؛ در سن ۱۷ سالگی او را مجبور به اقرار به ارتکاب قتل کرده و همچنین در دادگاه، شناسنامهی ارائه شده توسط وی مورد توجه قرارنگرفت و او را به اعدام محکوم کردند.
دیده بان حقوق بشر نیویورک طی گزارشی سی صفحهای اشاره میکند که چندین مجرم نوجوان در مصاحبه با آنها گفتهاند برای اقرار به جرم نکرده مورد شکنجه و ضرب و شتم قرار گرفتهاند.
محمد هجده ساله – برادر کوچکتر علاء رمانه – که میتواند به انگلیسی نیز صحبت کند، با احتیاط میگوید:« من از شرایط برادرم واهمه دارم. همه میدانند که روند اغلب مجازاتهای اعدام به همین صورت است.»
دفتر کودکی
[۱] این گزارش ترجمهای است از «Yemen unyielding on child executions» که چهارم مارس ۲۰۱۳ در خبرگزاری الجزیره منتشر شد.
[۲] Rebecca Murray
[3] سن قانونی برای اجرای حکم اعدام غالباً، ۱۸ سال است.
[۴] Priyanka Motaparthy
[5] Jean Zermatten
[6] Sevag Kechichian