خبر و گزارش
شامگاه دوشنبه ۲۸ آذر ۱۴۰۱، آمنه زمانی، فعال حقوق کودکان و از بازداشت شدگان اعتراضات سراسری اخیر، از زندان قرچک ورامین به طور موقت آزاد شد.
علی آدینهزاده، پدر ابوالفضل، در پست اینستاگرامی خطاب به محسنی اژهای نوشته است: این چه عدالتی است که شما در این حکومت از آن صحبت میکنید. البته که نیازی به جواب نیست تکتک هموطنانم نظارهگر اعمال ناعادلانه شما هستند و روز حساب ما هم فراخواهد رسید.
مهرداد پیرفلک، عموی کیان، با انتشار یک پست در صفحه اینستاگرام خود با اشاره به بیاطلاعی پدر کیان از کشته شدن فرزندش نوشته است: پدرت به عشق دیدار تو بیش از ۱۳ بار بیهوشی و عمل را تحمل کرده و همچنان لبخند میزند.
مادر سیاوش محمودی نوجوان ۱۶ سالهای که سیام شهریور ماه با شلیک گلوله در خیابان کشته شد، از شب کشته شدن فرزندش و آخرین دیدار با او نوشته است.
سونیا شریفی، دانشآموز ۱۶ ساله که نزدیک به دو ماه پیش بازداشت شده بود به قید وثیقه آزاد شد و مورد استقبال مردم آبدانان قرار گرفت.
امیرحسین رحیمی، نوجوان ۱۵ سالهای که دو ماه پیش در جریان اعتراضات سراسری بازداشت شده بود، با قرار کفالت به صورت موقت آزاد شد.
مادر امیرحسین رحیمی، نوجوان ۱۵ ساله معترض بازداشتی میگوید: «وکیل تسخیری پسرم، در پاسخ به تلفنهای من، میگوید نمیدانم درباره کدام پرونده صحبت میکنی و نمیگوید از پسرم در دادگاه چه دفاعیاتی داشته است.»
سازمان عفو بینالملل روز جمعه با انتشار گزارشی مشخصات ۴۴ کودک کشتهشده از سوی نیروهای نظامی و امنیتی جمهوری اسلامی در جریان اعتراضات سراسری جاری در ایران را منتشر کرد. عفو بینالملل در گزارش خود آورده که توسل جمهوری اسلامی به بازداشتهای خودسرانه، ارعاب و آزار و اذیت بستگان کودکانی که با شلیک غیرقانونی و یا تحت شکنجه کشته شدهاند، نشاندهنده «سبعیت غیرقابلتصور و تلاش شوم رژیم برای سرپوشگذاشتن بر جنایتهایش» است.
با گذشت پنج روز از بازداشت ئالا دستی، دانشآموز ۱۵ ساله سنندجی خانوادهاش از وضعیت او کاملا بیخبر هستند.
شهلا کاظمیپور، جمعیتشناس، با اعلام ازدواج یکپنجمِ دختران نوجوان، گفت ۳۰ درصد از جمعیت نوجوانان ۱۵ تا ۱۸ ساله در کشور ترک تحصیل کردهاند.
مرکز رسانهای قوه قضائیه اعلام کرده است که ۱۵ تن از بازداشتیهای اعتراضات، امروز با اتهام فساد فی الارض محاکمه شدند؛ سه نفر از ۱۵ متهم، کودک بودند.
صندوق کودکان ملل متحد، یونیسف در بیانیهای اختصاصی نسبت به کشتهشدن کودکان در ایران واکنش نشان داد و آن را محکوم کرد.
عرشیا امامقلیزاده علمداری، نوجوان شانزده سالهای که به «جرم» عمامهپرانی در جلفا بازداشت شده و ده روز زندانی بود، تنها دو روز بعد از آزادی با قید وثیقه خودکشی کرد و جان باخت.
نرگس محمدی از زندان اوین در نامهای به ریاست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد نوشت که نظام استبداد دینی در ایران با «سرکوب و کشتار» مانع از دستیابی مردم به حقوق خود از جمله دموکراسی و آزادی و رابطه نرمال و طبیعی با جهان برای توسعه کشور شده است.
از زمان شروع اعتراضات در ایران به مرگ «مهسا امینی» سازمانهای مستقل حقوق بشری از کشته شدن بیش از ۴۳ کودک گزارش دادهاند.
مدرسه فرزانگانِ دخت ایران، پروین در شهر ساری مدرسه شناختهشدهای است. دختران دانشآموز در این مدرسه میگویند: «اتفاقاتی که این روزها توی مدرسهمون افتاد قابل سکوت کردن نبود».
شماری از حقوقدانان و وکلای ایرانی در نامهای خطاب به مقامات بینالمللی حقوق بشری، خواستار اقدام آنها برای توقف کشتار «وسیع و سازمانیافته» کودکان از سوی جمهوری اسلامی شدند.
سرپرست دفتر امور آسیبدیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور با تأکید بر اینکه بیشترین نوع کودکآزاری، کودکآزاری از نوع «غفلت» است، اظهار کرد: مردم در صورت هرگونه مشاهده کودکآزاری فورا موضوع را به سامانه تلفنی ۱۲۳ اورژانس اجتماعی گزارش دهند و نسبت به موضوع بیتفاوت نباشند؛ قول میدهیم اطلاعات تماسگیرندگان کاملا «محرمانه» باشد.
گزارشهای رسیده از ایران حاکی است که شمار کودکان کشتهشده در جریان درگیری روز چهارشنبه در ایذه به سه نفر افزایش یافته است. شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران، هویت یکی از کودکان کشتهشده را «سپهر مقصودی ۱۴ ساله» اعلام کرده است.
در پی انتشار گزارشهای متعدد از برخوردهای خشونتآمیز با کودکان و اجبار به مشارکت در برخی برنامههای حکومتی، بیش از ۶۲۰ پزشک متخصص حوزه کودکان با امضای بیانیهای خواستار «توقف فوری» این قبیل برخوردها و رفتارها شدند.
سید امیر شوشتری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در اعتراضات اخیر در خراسان رضوی آیا دانش آموزی بازداشت شده است، گفت: بله، در جریان اتفاقات اخیر تعدادی از دانش آموزان که در جریان اعتراضات حضور داشتند توسط نهاد های امنیتی و انتظامی بازداشت شدند.
خبرگزاریهای ایران اعلام کردند در پی حمله مسلحانه به امامزاده شاهچراغ در شیراز سه کودک نیز جان باختند.
روزنامه هممیهن چاپ تهران در گزارشی از ابعاد مختلف نگهداری دانشآموزان معترض بازداشتی در کانونهای اصلاح و تربیت، فاش کرد که «تعداد زیادی» از آنها به این کانونها منتقل شدهاند و انتقال آنها از دستکم ۲۰ روز پیش اتفاق افتاده است.
احسان نائبزهی، برادر محمد اقبال نائبزهی، نوجوان ۱۶ سالهای که در جمعه خونین زاهدان کشته شد در گفتوگو با رادیوفردا میگوید که به قلب او شلیک کرده بودند. آقای نائبزهی میگوید که برادرش برای نماز جمعه به مصلای مسجد مکی زاهدان رفته بود و در حالی که سجاده در دست داشت، در داخل مصلا هدف گلوله تکتیرانداز قرار گرفته است.
اسرا پناهی، دختر نوجوانی بود که روز ۲۱ مهر در بیمارستان امام خمینی اردبیل جان باخت. گزارش شده که مرگ او در نتیجه درگیری نیروهای امنیتی با دانشآموزان مدرسه شاهد اردبیل بوده است اما حکومت ایران این موضوع را تکذیب میکند و حتی دانشآموز بودن این دختر ۱۵ ساله را زیر سوال برده است. از همان ساعات اولیه، با توجه به اعتراضات گستردهای که در اردبیل صورت گرفت، این خبر به شکلی گسترده در رسانههای رسمی و نزدیک به حکومت ایران مورد توجه قرار گرفت تا ثابت کنند مرگ اسرا پناهی به دلیل «بیماری قلبی مادرزادی» یا «خودکشی با قرص برنج» بوده و ارتباطی به اعتراضات جاری در کشور نداشته است.
سازمان عفو بین الملل در گزارش تازه خود نام و مشخصات دو کودک مهاجراهل افغانستان مقیم ایران را آورده که توسط نیروهای امنیتی ایران در جریان اعتراضات اخیر در تهران کشته شدهاند. در شبکههای اجتماعی عکسهایی این دو نوجوان با هشتک #ستاره_تاجیک همرسانی شده است.
دختران دانشآموز در هجدهمین روز اعتراضات ایران دستکم در استانهای تهران، البرز، کردستان، و فارس، با برداشتن مقنعهها، چرخاندن آن بالای سر، و در مواردی حجابسوزی، تظاهرات را به خیابانها کشاندهاند. همچنین گزارشهای منتشر شده در رسانههای اجتماعی از افزایش شمار کشتهشدگان اعتراضات روز جمعه در زاهدان خبر میدهند.
سازمان عفو بینالملل با انتشار بیانیه “عزم مرگبار” حکومت ایران برای سرکوب اعتراضات مردم را محکوم کرده و گفته است دستکم ۲۳ کودک در جریان این اعتراضات کشته شدهاند. این سازمان خواستار نشستی فوری در رابطه با ایران شده است. سازمان عفو بینالملل روز پنجشنبه ۲۱ مهر (۱۳ اکتبر) در بیانیهای “سرکوب وحشیانه” و “عزم مرگبار” حکومت ایران برای خاموش کردن اعتراضات مردم را محکوم کرد. در این بیانیه آمده است که در فاصله ۲۹ شهریور تا هشتم مهر دستکم ۲۳ کودک در جریان اعتراضات گسترده در ایران کشته شدهاند. اعتراضاتی که با کشته شدن مهسا امینی در سراسر ایران آغاز شد و به سرعت اوج گرفت.
سارینا اسماعیلزاده نوجوان ۱۶ ساله و دانشآموز مدرسه فرزانگان در کرج بود؛ نوجوانی که براساس ویدئوهایی که در کانال خود در وبسایت یوتیوب منتشر کرده بود، دغدغه اجتماعی داشت، مخالف حجاب اجباری بود، دنبال آزادی بود. او میگفت که «نوجوان ایرانی دیگر نوجوان ۲۰ سال پیش نیست؛ از اوضاع جهان باخبر است و از خودش میپرسد چه چیزی کمتر از نوجوان آمریکایی دارد تا دغدغههایشان اینقدر متفاوت باشد».
استفاده از عبارت نسل z یکی از اصطلاحات رایج در این سالها برای صحبتکردن درباره نسلهای جدید است. این تعریف آمریکایی از شکافهای بین نسلی حالا با همهگیرشدن تکنولوژی در همه دنیا و فراگیرشدن مشکلات و مسائل مشترک نسلی به واژهای مشترک در همه دنیا تبدیل شده است. اساس این دستهبندی هم پدیدهای است که زندگی را در دنیا تغییر داده است.
خانواده نیکا شاکرمی، دختر ۱۷ سالهای که از روز ۲۹ شهریور در اعتراضات در بلوار کشاورز مفقود شده، میگویند که جسد او را در کهریزک به آنها نشان دادند اما هنوز پیکر او را تحویل نگرفتهاند. آتش شاکرمی، خاله نیکا شاکرمی در گفتگو با بیبیسی فارسی گفت که دیروز ۷ مهرماه مادر و دایی نیکا برای تکمیل پرونده مفقودی او به پلیس امنیت مراجعه میکنند و به آنها گفته میشود که جسدی پیدا شده که با مشخصات نیکا تطابق دارد.
در پی کشته شدن «مهسا امینی» و آغاز اعتراضات خیابانی در ایران، نیروهای انتظامی و امنیتی برای پایان دادن به تجمعات مردم معترض از ابزارهای متعدد و شیوههای متنوعی استفاده کردند. سهم «سید مهدی موسوی»، پنج گلوله و ضربات متعدد باتون به سر و بدنش بود. این شهروند زنجانی روز چهارشنبه ۳۰شهریور۱۴۰۱ و در جریان اعتراضات خیابانی در این شهر توسط ماموران جمهوری اسلامی کشته شد. مهدی موسوی تنها ۱۶ سال داشت.
پنجشنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ يکی ديگر زخمی شدگان روستای بالو از توابع ارومیه، با هویت عبدالله محمودپور فرزند عبدالغفور به دلیل جراحات زیاد در بیمارستان ارومیه جان باخت. شایان ذکر است که شب گذشته این شهروند به همراه رامین عبدالله پور توسط نیروهای نظامی مجروح شده بودند به بیمارستان ارومیه منتقل شده بودند.
دستکم ۳ شهروند اهل اشنویه (شنو) به نامهای امین معرفت ۱۶ ساله، میلان حقیقی ۲۱ ساله و صدرالدین لیتانی ۲۷ ساله در جریان اعتراضات مردم این شهر به قتل حکومتی ژینا امینی با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی کشته شدند. این سه شهروند شامگاه چهارشنبه ۳۰ شهریور ۱۴۰۱ (۲۱ سپترامبر ۲۰۲۲) و در جریان تجمع اعتراضی مردم اشنویه هدف تیراندازی نیروهای حکومتی قرار گرفتهاند.
در جریان اعتراضات شامگاه سهشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۱ (۲۰ سپتامبر ۲۰۲۲) دستکم دو شهروند به نامهای زکریا خیال (فرزند سلیمان) ۱۶ ساله و فرجاد درویشی ۲۳ ساله اهل ارومیه کشته شدند.